domingo, 4 de enero de 2015

COM NETEJAR LES PERSIANES


Diversos mètodes permeten netejar amb facilitat i seguretat tots els tipus de persianes que existeixen.

La neteja de les persianes, sobretot quan es tracta del costat extern en finestres que no estan en una planta baixa, pot esdevenir una missió impossible, doncs, a més de molest, representa molts riscos.

Aquest article detalla com netejar les persianes amb seguretat i quins són els productes més apropiats segons el tipus de material amb què estiguin fabricades.



Netejar les persianes amb seguretat

Netejar les persianes és una tasca que pot tenir els seus lleugers inconvenients, sobretot en el moment de fer-ho amb el costat extern en finestres que no corresponen a la planta baixa d'un edifici. Una norma bàsica de seguretat indica que la forma de dur a terme aquesta tasca no és treure mig cos fora i posar en risc la vida per tal de treure la brutícia de la persiana. Hi ha una manera molt menys perillosa de realitzar aquest treball.

Quan es treu la tapa del tambor per netejar la persiana, és recomanable aprofitar per netejar tot el buit
La clau resideix en treure la tapa del tambor, és a dir, l'estructura (en general, de fusta) on la persiana s'enrotlla i que cobreix la part superior de la finestra. És habitual que aquesta tapa estigui cargolada, per la qual cosa pot ser difícil llevar-la, però, sens dubte, és la manera més segura de fer-ho.

Una vegada que s'ha retirat, i per mitjà d'una escala o un altre mètode segur s'aconsegueix aquesta altura, cal netejar la persiana lama per lama, igual que les ranures que queden entre elles. Després de passar un drap humit amb l'element de neteja més recomanable, segons el material de què estigui construïda la persiana, cal assecar cada lama abans de passar a la següent. Si queda humida, és probable que molt poc després agafi pols de nou.

Com és una tasca que no es realitza amb molta freqüència, és recomanable aprofitar quan es treu la tapa del tambor per netejar també tot aquest buit, on no és estrany que s'acumuli pols, niïn aranyes i tendeixin les seves teles. També, per descomptat, és una bona ocasió per netejar el costat intern de la persiana, els vidres, el marc i les guies.

Productes de neteja apropiats per a cada material

Segons el material amb què estigui fabricada cada persiana, la substància amb la qual netejar serà diferent. Hi netejadors específics per a fusta, apropiats per aplicar sobre persianes, com no, de fusta. Fins i tot els líquids per higienitzar terres de parquet són vàlids per a aquests casos.

Per a les persianes de plàstic, una esponja amb aigua i sabó és suficient si no està massa bruta. Si té brutícia impregnada i difícil de retirar, és possible treure-la amb algun desengreixant o detergent rentavaixelles. Després caldrà aclarir amb una esponja o un drap humit sol amb aigua i, finalment, assecar.

En el cas de persianes metàl·liques, després de treure la pols més gruixut i visible amb un drap sec o un plomall, la forma més eficient de netejar és amb un drap mullat amb alcohol. Després, igual que en totes les altres situacions, s'han d'assecar bé les lames per a considerar el treball acabat.

Netejar una persiana veneciana

Les persianes venecianes també són molt complicades de netejar. No perquè sigui molest accedir a un dels seus costats, com passa amb les més comuns, sinó per la dificultat d'arribar a tota la superfície de les lames. En quedar solapades unes amb altres, hi ha vores que no poden aconseguir-se, llevat que es faci una neteja exhaustiva de les lames, una per una.



Però hi ha una eina que facilita molt aquesta tasca: un raspall especial per a persianes venecianes. Aquest instrument consta d'un mànec i diverses peces allargades, la grandària permet introduir entre les lames. D'aquesta manera, amb una sola passada o moviment, es netegen sis o set lames alhora, de manera que la tasca deixa de ser tan pesada per poder resoldre en uns quants minuts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname