miércoles, 3 de agosto de 2016

COM DESEMBUSSAR EL VÀTER

Una tasca tan desagradable com desembussar el vàter pot tenir una solució ràpida i efectiva amb el simple ús d'un desembussador o un pal de fregar.
 
Desembussar un vàter és una de les tasques més ingrates que poden tenir lloc a la llar. Però és aconsellable intentar solucionar-ho un mateix, per mitjà d'uns senzills procediments, abans de trucar a un lampista perquè resolgui el problema. En aquest article es descriu un mètode per resoldre embussos simples per mitjà de l'ús d'una pal de fregar i altres solucions casolanes per a aquest inconvenient.



Desencallar el vàter, una tasca desagradable però necessària

Desencallar el vàter és una tasca desagradable i que, segurament, si es pogués triar, tothom preferiria evitar. Però si el vàter presenta problemes, cal prendre cartes en l'assumpte. Moltes vegades l'inconvenient és de fàcil solució i no cal gastar diners en un lampista, sinó que ho pot resoldre un mateix.

La majoria dels embussos als inodors es deuen al fet que s'ha llançat un excés de paper higiènic.

El senyal de que hi ha algun tipus d'embús al vàter és que, en tirar la cisterna, l'aigua no flueix amb normalitat, sinó que el seu nivell puja dins la tassa i, fins i tot, amenaça amb desbordar-se. En el pitjor dels casos, es desborda: sobretot si, a la recerca d'una solució, es torna a tirar la cisterna, la qual cosa no fa més que aguditzar el problema.

Els embussos més freqüents i senzills són els que es produeixen a causa de que s'ha llançat un excés de paper higiènic. És més complicat si la causa és un objecte més gran, sòlid i resistent, com un bolquer, una joguina o qualsevol altra cosa que, per accident o no, puguin haver anat a parar a aquest desguàs.

Desencallar el vàter amb un pal de fregar

Si es tracta d'un embús simple, hi ha una solució casolana que sol donar resultat. Es tracta de l'ús d'un desembussador, una peça composta per un mànec i una ventosa de goma que, en usar-ho al vàter, permet crear un efecte de buit capaç de descongestionar les canonades.

No obstant això, aquest mètode presenta dues possibles inconvenients. D'una banda, que la presència d'aquest instrument no és tan freqüent en les cases catalanes, i almenys, un desembussador de la mida suficient per cobrir completament el buit del vàter. Per l'altre, que pot exigir que es retiri l'aigua del vàter de forma manual, tasca que també pot resultar poc grata.

Convé col·locar papers de diari a terra i fer servir guants, ja que és possible que l'aigua del vàter esquitxi una mica.

Per això, hi ha un estri que sí està en gairebé totes les llars i que pot substituir el desllorigador: el pal de fregar. Si és possible, ha de tractar-se d'un pal de fregar composta per tires de cotó, tot i que qualsevol pot valer. Es recobreix amb una bossa de plàstic que ha d'estar sana, sense forats i s'introdueix en el buit del vàter. És important que tapi el conducte per complet. Després, s'ha de moure cap amunt i cap avall, és a dir, bloquejar i desbloquejar el buit del vàter. D'aquesta manera, es produeix un efecte de buit similar al d'un desembussador i, en general, llevat que es sigui un embús greu, després d'executar dues o tres vegades aquesta acció, la canonada es destaparà.

Convé atendre algunes recomanacions importants. La primera, col·locar papers de diari sobre el sòl, al voltant del vàter, abans d'usar el desllorigador o el pal de fregar, per si es produeixen esquitxades, perquè després resulti més fàcil netejar. També és aconsellable l'ús de guants de plàstic, per si cal entrar en contacte amb l'aigua del vàter.

D'altra banda, després d'usar el pal de fregar embolicada en una bossa de plàstic, per treure aquesta última convé posar-la del revés, per reduir el més possible (encara que s'usin guants) el contacte amb el costat que ha estat exposat a l'aigua del vàter, o bé cobrir-la amb una segona bossa, per després manipular aquesta i evitar, d'aquesta manera, el contacte directe amb la primera.

Altres solucions casolanes per desencallar el vàter

Si el desembussador o el pal de fregar no donen resultat, es poden intentar altres "remeis casolans" abans de trucar a un especialista. Una possibilitat consisteix a introduir alguna eina prou flexible com perquè es deixi guiar a través del conducte del vàter per la pressió que s'exerceixi des de fora, però al seu torn prou rígida com per empènyer i treure del camí possibles obstacles. En ferreteries i botigues especialitzades es venen eines d'aquest tipus. Una alternativa també és desarmar un penjador de metall i utilitzar-la per aquesta tasca.

Si cap d'aquests mètodes dóna resultat, llavors serà moment de cridar al lampista, perquè és probable que es tracti d'un problema més greu i el més apropiat és que qui s'ocupi d'ell sigui un professional.

En cap cas convé fer servir líquids desembussadors, ja que aquestes substàncies abrasives contaminen l'aigua i, en general, no tenen èxit per a la solució d'aquest tipus de problemes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname