miércoles, 3 de agosto de 2016

COM TREURE TAQUES DE CERA D'ESPELMA A LA ROBA

Quan la cera d'espelma fosa es vessa sobre la roba, genera taques que sovint semblen molt difícils de treure. No obstant això, hi ha algunes tècniques per netejar-les en pocs passos, de forma natural i sense emprar substàncies abrasives. Aquest article apunta diversos consells per treure les taques de cera dels teixits, explica per què les que deixen les espelmes de colors resulten una mica més difícils i també detalla com netejar la cera adherida a terra.



Consells per treure les taques de cera dels teixits

Les taques de cera d'espelma  a la roba es presenten sovint com un veritable desafiament, i fins a la dificultat per treure-les sembla condemnar a la peça a una convivència perpètua amb elles. No obstant això, hi ha alguns trucs per treure la cera i evitar que quedi impregnada en la tela de forma definitiva.

Cal treure la cera de vela de la roba al més aviat possible, per evitar que les partícules s'adhereixin i s'impregnin

El primer pas consisteix a procurar que la taca no romangui massa temps. Quan més gran sigui el lapse entre el moment en què la cera es vessa sobre el teixit i aquell en que s'intenti retirar-la, més dificultats apareixeran, ja que les partícules de cera es van adherint cada vegada més a la tela.

A més, la cera no ha d'estar líquida, sinó el més endurida possible. Si es descobreix la taca en el que s'ha produït, convé deixar passar uns minuts fins que la cera es solidifiqui i donar suport a sobre una bossa de plàstic amb gel.

Una vegada que la cera estigui sòlida, s'ha de treure tot el que es pugui amb l'ocupació d'alguna espàtula o ganivet. És important tenir en compte que la vora amb el qual es raspi no ha d'estar molt afilat, ja que podria danyar-se la tela. Si només es compta amb ganivets amb molt tall, convé fer servir el costat rom del full.

Fet això, només quedaran les partícules de cera que s'hagin adherit al teixit. El truc per retirar-les és el següent: s'han de col·locar fulles humides de paper absorbent (de cuina, tovalloletes, etc.) a banda i banda de la tela tacada i, després, aplicar la planxa a temperatura mitjana o baixa. D'aquesta manera, la calor farà que les partícules de cera s'evaporin i siguin absorbides pel paper. Les taques simples i relativament recents podran netejar-se per complet a través d'aquesta tècnica.

Les taques d'espelmes de colors, una mica més difícils

Si la vela d'on prové la cera que ha tacat la roba és d'algun color diferent del natural, és probable que el procés sigui una mica més complicat, ja que s'han de prendre precaucions per evitar que el colorant destenyeixi la roba.

En aquest cas, s'ha de treure la major quantitat possible de cera en estat sòlid amb una espàtula o ganivet, igual que en el cas de cera sense colorant, però després no cal aplicar la planxa i el paper, perquè seria contraproduent: la taca de color s'afermaria més a la tela.

El que convé fer és netejar la cera amb alcohol metílic, fins que el colorant desaparegui. Aquesta mateixa substància es pot utilitzar quan no hi ha colorant però, després de l'aplicació del mètode de la planxa i el paper absorbent, en el teixit queden aurèoles o taques lleus.

Compte amb la cera a les robes delicades

Si la cera de vela es vessa sobre teles delicades, convé portar la peça a la tintoreria perquè la vegi un professional

De totes maneres, s'ha de tenir en compte que aquests són consells generals i per a robes no molt delicades. Sempre és recomanable, abans d'aplicar alcohol o substàncies llevataques (que es comercialitzen en botigues especialitzades), provar els seus resultats en una tela similar o en una part poc visible de la mateixa peça.

I amb teles delicades com la sedació el més recomanable és no arriscar i portar la roba a una tintoreria, perquè els professionals avaluïn si és possible treure la taca i quina és la millor fórmula per fer-ho.

Netejar taques de vela del sòl

Si la cera de l'espelma es vessa sobre el terra, també pot derivar en taques difícils de treure, en particular si no es netegen de seguida o si passa en superfícies poroses com el ciment o el fang cuit.

La primera part del mètode més efectiu per netejar-les en similar al de les taques a la roba: endurir la cera amb gel embolicat en plàstic, després treure-la amb una espàtula o ganivet i aplicar la planxa no molt calent sobre paper o (en aquest cas serà més còmode) unes tovalloletes de cotó.

La diferència està en el pas següent: cal fer un parell de rajolins de detergent rentavaixelles sobre el sòl i una mica d'aigua i fregar amb una baieta o un drap fins a formar escuma. Després s'ha de deixar que actuï durant una mitja hora i, després, fer serradures sobre la solució sabonosa fins que l'absorbeixi. Finalment, es retira les serradures i es renta el sòl amb aigua.

D'aquesta manera, no només es neteja la cera sinó també l'oli que compon la vela i que, passat més temps, podria originar l'aparició de taques a terra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comments system

Disqus Shortname